40 år med kylling

40 år med kylling: KFC forvandlede sig til Mickeys

Mickey’s Take Away i Viby fejrer 40 års jubilæum. Samme familie ejer stadig stedet, der begyndte som en KFC

Året var 1977, navnet var Kentucky Fried Chicken, og to stykker kylling med tilbehør kostede 9,95. I dag er prisen 55,50, og navnet er ændret til Mickey’s Take Away. Beliggenheden på Skanderborgvej 183 er dog præcis den samme, og det er datteren af de første ejere, som driver restauranten videre, blandt andet med hjælp fra sine sønner. 40 år er altså gået, siden Lis og Henning Knudsen åbnede Danmarks tredje KFC i Viby 23. september 1977.

“En af vores kammerater fik til opgave at starte KFC op i Danmark, og min kone og jeg syntes, at det kunne være spændende at prøve at være selvstændige sammen”, fortæller Henning Knudsen, der egentlig er udlært tømrer og i dag er 76 år.

Selvom ingen af dem havde erfaring fra restaurationsbranchen, sprang de ud i det og lejede sig ind i lokalerne, hvor der dengang var renseri.

“Vi var nødt til at købe alt renseri-inventaret for at få lov at rykke ind. Men det skulle være den her beliggenhed. Dengang var der jo ingen motorvej, så alle biler, inklusive turisterne, skulle jo den her vej forbi,” forklarer Henning Knudsen, før datter Jannie Merling fortsætter: “Jeg kan huske, at vi børn blev sendt ud for at tælle biler mellem klokken 12-13 og 15-16. KFC i USA skulle jo godkende beliggenheden, og der betød trafikken noget.”

 

Skiftede navn og hænder

I ni år drev Lis og Henning Knudsen en meget travl KFC. “Der var jo kun pølsevognen på torvet og så os”, forklarer Henning Knudsen. Efter de ni år solgte forældrene restauranten videre til datteren Jannie Merling, som dengang blot var 22 år. “Jeg arbejdede her jo allerede som skolepige, og jeg tænkte, at det var en god idé at overtage. Jeg vidste jo, hvad det var. Men det var da en stor mundfuld i så ung en alder”, siger hun.

Efter et år på Jannie Merlings hænder udløb kontrakten med KFC, og da den amerikanske kæde samtidig ændrede konceptet til at være familierestauranter, skiftede spisestedet på Skanderborgvej 183 navn til Mickey’s Fried Chicken.

“Jeg ville gerne lave navneskiftet, så ingen opdagede det - og der var aldrig én som bemærkede det. Fordi vi fik besøg af mange turister, skulle det være noget, alle kunne udtale. Og alle kan udtale Mickey Mouse, så det blev altså til Mickey’s Fried Chicken,” forklarer Jannie Merling, som da hun blev skilt, pludselig fik sin far til at arbejde under sig.

For at hjælpe datteren vendte han nemlig tilbage i restauranten for en stund. Fra 1995 og frem til sin efterløn i 2001 havde han derfor igen sin gang på stedet. “Og min mor lavede mit regnskab frem til sin død i 2014. De har altid begge bakket mig meget op, ellers kunne det heller ikke have ladet sig gøre”, fortæller Jannie Merling.

Tredje generation kom til

Som alenemor til tre sønner blev Mickey’s pludselig forvandlet til ungernes andet hjem.

Når drengene fik fri fra skole, kom de altid forbi stedet, tog noget mad og gik så i kælderen for at se fjernsyn og lave lektier.

“Argh, det var vist mest fjernsyn vi så. Vi lejede jo gerne film i Blockbuster”, fortæller midterste søn, Morten Merling, og smiler, før mor Jannie Merling overtager.

“Det har alt sammen givet en meget tæt relation mellem drengene og mig.”

Alle sønnerne er født ind i Mickey’s-livet, og i takt med, at de blev gamle nok, har de alle arbejdet på stedet - og de gør det stadig, selvom de i dag er 20, 25 og 27 år, og alle har gang i deres egne ting langt fra Viby.

En er i militæret, en læser til sygeplejerske og en til civilingeniør.

“Rigtig mange kunder spørger, om vi engang skal overtage”, fortæller ældste sønnen Michael Merling.

Men til det er svaret et klart “nej”.

“Vi kan godt se, at det kræver meget. Hvis man eksempelvis er på ferie, så er man aldrig rigtig på ferie”, siger Morten Merling, og Jannie Merling fortsætter:

“Jeg ville faktisk også være lidt ked af, hvis de overtog. For jeg vil gerne kunne stoppe helt - og det er jeg ikke sikker på, at jeg kunne, hvis de førte det videre.”

Hun håber på at drive stedet, som siden en menu-opdatering i 2007 har heddet Mickey’s Take Away, i 10 år endnu, for så går hun på efterløn.

“Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle være her så længe. Jeg tænkte, at jeg var videre efter højest 10 år. Men jeg nyder altså stadig mit job.”

Udviklet af: Søgemedier A/S | Cookiepolitik